BLOG

Een implantaat of brug?

26 augustus 2016 | Ron Steenkist

Een implantaat of een brug?

Een vaak terugkerende vraag van onze patiënten is wanneer kies je nu voor een brug of wanneer kies je voor een implantaat. Wat zijn nu de nadelen en de voordelen voor beide keuzes.

Onderstaande video van Tandheelkunde Nellestein in Amsterdam geeft een goed beeld waarom bij deze patiënt voor een brug gekozen is.

Video implantaat of brug uit 2011

Overwegingen wel of geen implantaat.

Op de website van tandarts.nl wordt een goede uitleg gegeven wat de overwegingen zijn om wel of geen brug te nemen.

Bij mij is onlangs een kies getrokken en ik wil het gat weer opgevuld hebben. Wat zal ik nu nemen een brug of een implantaat?

In principe is niets doen ook altijd een oplossing welke overwogen moet worden! Mocht u toch op deze plek weer een gebitselement willen hebben, dan bestaan daar verschillende behandelingen voor. Ik zal de twee meest bekende (niet-uitneembare) constructies bespreken:

De (conventionele) brug

Meestal wordt de brug gemaakt van een metalen onderstructuur waar porselein overheen gebakken is. De getrokken tand/kies wordt vervangen door een dummy. Deze dummy heeft de vorm van de ontbrekende tand/kies en bevindt zich op/boven het tandvlees. Deze dummy wordt over het algemeen vast gemaakt aan de twee aangrenzende tanden/kiezen. Hiervoor moeten kronen worden gemaakt op deze tanden/kiezen.

Voordelen:

  • Relatief snel afbehandeld (+/-twee tot vier weken)
  • Relatief goedkoper dan een implantaat (+/- 1700 euro tot 1500 euro voor een 3-delige brug)
  • Geen operatieve ingreep, bij sommige personen met een slechte gezondheid kan dit een voordeel zijn.
  • Op plaatsen waar zeer weinig bot aanwezig is voor een implantaat, kan een brug ook een makkelijkere en soms voorspelbaardere oplossing zijn dan een implantaat met uitgebreide botherstel operatie.

Nadelen:

  • Er zal geboord moeten worden aan buurtanden/kiezen. Als deze tanden/kiezen in goede staat zijn, wordt er eigenlijk gezond tandweefsel onnodig opgeofferd. Aangezien de gemiddelde levensduur van een brug ongeveer 15 jaar bedraagt, is er na die tijd met 50% iets misgegaan. Nieuwe behandelingen zijn dan noodzakelijk, welke mogelijk niet noodzakelijk waren geweest als er nooit aan geslepen was.
  • Het is niet goed mogelijk om alle ontbrekende kiezen te vervangen. Mocht de achterste kies ontbreken, dan kunnen alleen de kiezen/tanden voor in de mond als pijler gebruikt worden. Hierdoor ontstaan ongunstige kantelkrachten, wat de levensduur van de pijler(s) negatief beinvloedt.

Een kroon op een implantaat

Een implantaat is een titanium schroef welke in het kaakbot ter plaatse…………..

lees hier verder.

Wilt u onze persoonlijke en deskundige mening weten over uw gebitsproblemen. Maak een afspraak met onze implantoloog Ron Steenkist telefonisch 020-21- 4002  of via onze  website

 
« TERUG